Je prezračevanje pri rekuperacijskih sistemih potrebno?
| Članek je bil prebran 173 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Pomena prezračevanja se v veliko slovenskih domov ljudje še vedno premalo zavedajo in ga ne izvajajo ali ga izvajajo le občasno, saj se bojijo, da bi to vplivalo na porabo energije, zlasti pozimi. V starejših stavbah in adaptiranih objektih pa je prezračevanje pravzaprav nuja, saj sicer hitro lahko nastopijo težave s plesnijo, kondenzacijo in vlago, ki močno poslabšuje bivalno udobje. Tudi pozimi stroškov ogrevanja ne bomo drastično povečali, če bomo 2 do 3 krat dnevno temeljito, na prepih, prezračili svoj dom, saj bomo na ta način poskrbeli za svež zrak, primerno vlažnost zraka in tudi za to, da se iz prostora odstranijo neprijetne vonjave, bacili, virusi, itd. Pri novejših, zlasti pasivnih gradnjah, ki uporabljajo rekuperatorje, pa lahko večkrat zasledimo podatek, da prezračevanje sploh ni več potrebno. Je temu res tako ali pa je tudi pri rekuperacijskih sistemih svoj dom še vedno bolje zračiti?

prezračevanjeBrez svežega zraka ni življenja

Sama si osebno sploh ne znam predstavljati, da prostorov ne bi temeljito prezračevali. Ne glede na to, ali gre za sodobno ali starejšo stavbo, svežega zraka ne more nadomestiti prav nič. Pri rekuperatorju je zato prezračevanje še vedno pomembno, ni pa obvezno ali tako nujno kakor pri klasičnih gradnjah. Za montažne hiše, ki imajo vgrajene sisteme prisilnega prezračevanja oz. rekuperatorje, zato strokovnjaki pogosto rečejo, da prezračevanje ni obvezno, to pa še zdaleč ne pomeni, da ni priporočljivo in zaželeno. Rekuperatorji sicer zagotavljajo nenehen dotok svežega zraka, brez da bi to pomenilo toplotne izgube. Pozimi tako pri tem ne izgubljamo toplote, poleti pa v notranje prostore ne vdira vroč zrak. Za pasivne gradnje, pri katerih so zrakotesnost, izolativnost in energetska učinkovitost bistvenega pomena, zato brez rekuperatorjev pravzaprav ne gre. Ne pomeni pa to, da prostorov nikoli ni treba zračiti. Zračenje je priporočljivo, ni pa nujno za zdravo bivalno klimo. Pozimi namreč z odpiranjem oken v prostor spustimo tudi mrzel zunanji zrak, ki ga je treba ogreti, to pa pomeni večje stroške ogrevanja. Pri klasičnih gradnjah je precej pogost pojav tudi nabiranje vlage in plesen, kar rekuperatorji dokazano uspešno rešujejo. Montažne gradnje se zato s sistemi prezračevanja z rekuperacijo uspešno spopadajo z največjimi bivalnimi izzivi v klasično grajenih objektih  – plesnijo in stroški ogrevanja. Pravzaprav si učinkovite pasivne gradnje brez sistema prezračevanja z rekuperatorjem sploh ne gre predstavljati, saj sicer objekt ne dosega kriterijev energijske učinkovitosti in nizke porabe. Najboljša lastnost rekuperatorja pa je gotovo to, da je v hiši nenehno svež zrak, brez da bi za to morali odpreti vsa okna svojega doma in ustvarjati prepih.

Zračiti, ko nam ustreza

Rekuperatorji so tako učinkoviti, da lastniku dopuščajo, da svoj dom prezrači z okni takrat, ko mu to ustreza. Mogoče je to ob večerni ohladitvi, po nevihti ali pa, ko se zjutraj prebudimo v svežo jutro. Po drugi strani se s tem ne rabi posebej obremenjevati in tako je svež zrak v prostorih tudi, če smo dlje časa odsotni in nihče vmes ne odpira oken. Včasih nam prepih in svežina zunanjega zraka preprosto prija, tega pa tudi rekuperator ne zmore nadomestiti. Prezračevanje je zato velikega pomena prav v vsakem domu.

Več o vhodnih vratih pa si lahko preverite tukaj.

Preberite si tudi prispevek o tem, kako urediti svojo teraso, da si boste na njej uredili svojo majhno oazo miru!

© 20. 07. 2018 - fv.si. Oglaševanje.