Najem ali nakup počitniškega vozila?
| Članek je bil prebran 203 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Nekateri na počitnice radi potujemo kar z osebnim vozilom oziroma avtomobilom, na daljše relacije pa kar z ladijskim ali letalskim prevozom. Vseeno pa obstaja kar nekaj takih med nami, ki si idealnih počitnic ne predstavljajo brez avtodoma ali počitniške bivalne prikolice. Nekateri si takšno počitniško vozilo lastijo, spet drugi šele razmišljajo o njegovem nakupu, tretji pa se najraje odločajo za najem. Glede na to, da smo s počitniškim vozilom na poti skupaj z vsem bivalnim udobjem in prtljago in je od prostora, razporeditve in še marsičesa v celoti odvisno naše počutje med dopustom, nikakor ni zanemarljivo, za kakšno vozilo se odločimo. Še toliko pomembnejša je ta odločitev, v kolikor razmišljamo kar o nakupu avtodoma ali prikolice, saj gre v tem primeru za dolgoročno naložbo in investicijo. Kaj se torej bolj splača, kupiti ali najeti?

počitniško voziloNajem vs. Nakup

Da bi se lahko odločili med najemom in nakupom počitniškega vozila, moramo premisliti o več dejavnikih, ne samo o ceni. Gotovo je podatek o tem, koliko nas letno stane najem in koliko nas bi stal nakup ter vzdrževanje počitniške bivalne prikolice ali avtodoma, zelo pomemben in vpliva na  našo odločitev o nakupu oziroma najemu, še pomembnejša podatka za tehtno odločitev pa sta prostor za shranjevanje počitniškega vozila in pa čas. Pri tem ne gre zanemariti tega, da je lastništvo avtodoma cenovno povsem drugačno kakor lastništvo bivalne prikolice. Avtodom in njegovo shranjevanje, servisi ter zavarovanje, skratka vzdrževanje so dražji kakor pri bivalni prikolici, pozabiti pa ne smemo niti na to, da moramo tako za avtodom kakor za bivalno prikolico imeti na razpolago dovolj prostora za ustrezno shranjevanje, ko jih ne uporabljamo. Najbolje je seveda imeti na voljo pokrit prostor, toda toliko prostora v domači garaži ali pod nadstreškom je za marsikoga pravi luksuz. Velik strošek vzdrževanja počitniškega vozila, v kolikor si ga lastimo, je seveda tudi strošek prezimovanja. Gre za čas mrtve sezone, ko bivalne prikolice ali avtodoma ne uporabljate, kljub temu pa pomeni določen strošek. Po ocenah nekaterih strokovnjakov naj bi se tako nakup izplačal, v kolikor bomo v avtodomu ali bivalni prikolici preživeli vsaj 60 dni na leto, kar je za zaposleno osebo kar precejšnje število dni. Stroške za počitniško vozilo si je sicer mogoče nekoliko znižati s tem, da avtodom ali prikolico oddajamo v času, ko je sami ne potrebujemo oziroma ne uporabljamo. Marsikoga od nakupa odvrne tudi začetna cena – za nov avtodom bodite tako pripravljeni odšteti preko 45.000 evrov in navzgor. Če se odločate za najbolje opremljene in največje, se cene lahko povzpnejo celo preko milijona. Bivalne prikolice so sicer cenejše, saj se cene začnejo že pri okoli 10.000 evrih. Tudi lastiti si je prikolico ceneje kakor avtodom, mnogi pa prikolico skozi vso poletno sezono uporabljajo kot svoj drugi dom na kamp parceli (pavšal). V tem primeru se stroški porazdelijo tudi s sorodniki ali prijatelji, ki pridejo na počitnice v prikolice, ko v njej niste sami.

Po drugi strani so mnogi prepričani, da se najem nikakor ne splača, saj velja, da je najemanje počitniškega vozila precej drago. V visoki poletni sezoni bodite za najem avtodoma pripravljeni plačati nekje med 140 in 160 evri, pri tem pa na ceno vpliva velikost in oprema samega avtodoma. Poleg plačila najemnine mora najemnik poskrbeti še za stroške goriva, ki ga porabi, plačilo kampa, plačilo cestnin, itd. Tudi pri najemu se prikolica bolj izplača, saj boste za najem odšteli pol manj kakor pri avtodomu, je pa res, da je dobro ohranjeno in tehnično brezhibno prikolico precej težje najeti, saj je precej manj ponudnikov, ki jih ponujajo.

V kolikor vas ne eno ne drugo ni prepričalo, pa se na morje še vedno lahko odpravite kar s svojim avtomobilom, prenočišče pa poiščete na sami lokaciji počitnikovanja.

Preveri tudi, kaj vam na poti ponuja Citroen C5 Tourer!

Morda vas zanima tudi, kako poteka najem kombija? Več v prispevku. Vabljeni k branju!

© 20. 07. 2018 - fv.si. Oglaševanje.