Kako urediti svojo teraso?
| Članek je bil prebran 370 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Terasa ali balkon v marsikaterem domu ostane neizkoriščen prostor. Razlog za to je pogosto ta, da si  želi večina izmed nas prej urediti notranjost doma, zato za zunanje prostore in ureditev pogosto zmanjka finančnih sredstev. Tako je pri nas mogoče opaziti kar nekaj novogradenj, v katerih družine ali posamezniki že bivajo, pa na zunaj še vedno niso povsem dokončane. V tujini je praksa marsikje ravno nasprotna – tam pogosto najprej poskrbijo za ureditev teras, trat in celotne okolice hiše, nato pa se posvetijo tudi notranji ureditvi. Ker pa je terasa ali balkon s svojo kvadraturo lahko lep podaljšek doma in ker marsikatero majhno stanovanje s teraso pridobi pomembne kvadratne metre, je smiselno vedeti, kako teraso oziroma zunanji prostor kar najbolje izkoristiti. Tako lahko v toplem delu leta zunaj zajtrkujemo oziroma obedujemo, pijemo kavico, se družimo, beremo, se sproščamo in celo počivamo/spimo.

balkonKaj sodi na teraso in kaj ne?

Terasa oziroma balkon naj bi bila namenjena druženju, sprostitvi in počitku. To pomeni, da na teraso sodijo razni stoli, mizica, počivalniki, ležalniki, viseče mreže, manjši bazeni (v kolikor to dopušča zgradba), itd. Poleg tega je terasa pravi prostor za žar in za razno rastlinje, s katerim si polepšamo okolico, hkrati pa nam dela senco. Poleg tega je terasa lahko tudi prostor za vadbo ali za otroško igro. Pomembno je, da teraso razumemo kot dodaten prostor našega doma, ki ga velja maksimalno izkoristiti. Idealno je, če je vsaj del balkona ali terase pokrit, kar pomeni, da lahko teraso uporabljamo tudi, če zunaj dežuje ali celo sneži. Na teraso oziroma balkon sodi tudi vrtiček – večji kot je zunanji prostor, več hrane si lahko na tak način pridelamo kar sami. Zaradi praktičnosti je en kotiček balkona ali terase smiselno nameniti tudi sušenju perila.

Na teraso oziroma balkon pa nikakor ne sodi razna krama, gradbeni material, smeti, odvečne stvari, za katere v notranjosti nismo našli prostora, itd. Če želimo balkon oziroma teraso zares uporabljati, potem jo moramo narediti kar se da prostorno in privlačno na oko. Le tako se bomo z veseljem usedli nanjo.

Varnost in estetika

Seveda je pri vsakem zunanjem prostoru potrebno poskrbeti tudi za varnost. Pri balkonu ali terasi so to razne balkonske ograje, s katerimi zaščitimo teraso oz. balkon in jo ločimo od preostale okolice. Še posebej, če gre za teraso oziroma balkon na višjem nadstropju, je balkonska ograja pravzaprav nuja, saj je pogoj za varnost. To je toliko bolj pomembno, če imamo pri hiši tudi mlajše družinske člane, ki lahko hitro padejo preko roba balkona. Balkonskih ograj je več vrst, pri čemer si material lastniki objekta praviloma izberejo glede na prevladujoč slog hiše. Tako je npr. mogoče izbrati lesene obletvitve balkonov, kovinsko-kovane ograje, na voljo pa so celo pvc ograje. V nekem smislu so balkonske ograje pika na i vsakega doma in so tudi lep estetski element na zunanji fasadi vsakega objekta. Veliko sodobnih objektov se danes ponaša z aluminijastimi balkonskimi ograjami, ki je tudi zelo trpežen in neobčutljiv material. Nekateri imajo balkon ali teraso tudi kot zunanjo predsobo, na katerega vodi stopnišče in iz katerega se nato dostopa do notranjosti hiše. V tem primeru je vhod na balkon smiselno zaščititi še z vrati in tako poskrbeti za dodatno varnost. Več o vratih.

Preverite tudi, kako poteka prepis nepremičnine!

© 20. 07. 2018 - fv.si. Oglaševanje.